Tulosta

Saatiin hartaasti suunnittelemamme web-palvelu OpiTietosuojaa.fi julkaistua internettiin 24.4.2015. Toivottavasti tästä portaalista saadaan aiheesta kiinnostuneiden keskeinen tapaamispaikka ja jonkinlainen vertaistuki esimerkiksi tietosuojavastaaville, joita tulee organisaatioihin toivottavasti lisää koko ajan.

Tähän portaalin kehitysprosessiin liittyi paljon huomioitavia asioita sekä teknisesti että ideologisesti. Oppia kuitenkin ikä kaikki. Osa ihmisistä pitää tietosuoja-asioita turhanpäiväisinä ja omien tarkoitusperien toteutumista hidastavina haasteina. Yleensä se johtuu siitä, että asioita ei ole suunniteltu "Privace by design" -ideologian mukaisesti vaan ne on lykätty projekteissa viime tippaan, jolloin lyhyellä aikataululla joudutaan ohjausryhmissä ruveta pohtimaan "ai niin, pitikös jotain niitä tietoturvajuttujakin huomioida". Jonkinlaiset perustiedot tietosuoja-asioihin liittyen olisi hyvä olla kaikilla kansalaisilla. Onhan tietosuoja perusoikeus. Jatkossa Eu:n tietosuoja-asetus tullee saamaan vipinää punttiin varsinkin toiminnan johdolla, kun halutaan saada nykytilankartoitus eli tietosuojan tilannekuva ensinnäkin tietoon ja sen jälkeen alkaa pohtiminen, että onkos asiat nyt hoidettu ja dokumentoitu vähintäänkin riittävällä tasolla.

Kun tietosuoja-asioita haukkaa opeteltavaksi pienen palan kerrallaan, mutta pitää aihepiirin koko ajan omassa organisaatiossa ja omassa työssä ajankohtaisena -auttaa se kaikkia. Sekä yritysjohtoa että yksittäisen työntekijän oikeusturvaa! Jokainen meistä on monessa roolissa. Välillä työntekijä, välillä asiakas ja toisinaan edustaa toista henkilöä esimerkiksi huoltajan ominaisuudessa. Roolit eivät saa sekoittua, mutta valveutuneisuutta pitää olla siihen, miten missäkin roolissa toimitaan yksityisyyden suojaa kunnioittaen. Luottamuksen voi menettää vain kerran ja sen jälkeen takaisin saaminen on liki mahdotonta.

Toivomme, että sivustoltamme löytyy mielenkiintoisia artikkeleita ja että saamme sivustoa kehitettyä aina vain paremmaksi!

Tervetuloa: Opitietosuojaa.fi palvelun ylläpitäjät Ari Andreasson ja Juha Koivisto

billionphotos 847153 xsmall150