Kovaa on pöhinä ympäri Euroopan, kun tietosuoja on noussut yrityksissä yllättäen johtoryhmien agendalle. Minusta se tosin olisi pitänyt olla siellä aina ja pysyvästi, mutta näin ei valitettavasti asianlaita ole ollut, ainakaan kaikissa yrityksissä. Teemaan liittyy nyt monenkirjavaa konsulttia ja itseään asiantuntijaksi nimittävää kauppamiestä, jotka kertovat samaa kauhutarinaa "valtavat sakot uhkaavat ja valvontaviranomainen rankaisee ankaralla kädellä." Tämäkin saattaa pitää paikkaansa, varsinkin jos kohta 20 vuotta voimassa ollut henkilötietolakikin on jäänyt matkan varrella huomioimatta.

Tietosuojatyön organisointi on joka tapauksessa nyt tehtävä järkevästi ja asiat syytä laittaa kuntoon siten, että tietoturvan ja tietosuojan huomioiminen on osa normaalia liiketoimintaprosessia. Tässä organisoinnissa on vastaavan johdon lisäksi keskeisessä roolissa tietosuojavastaava. Itse olen toiminut kohta 10 vuotta tietosuojavastaavana ja johto on minulle tukensa antanut. Tämä on mahdollistanut prosessin kehittämistä ja tietosuojatyön tekemistä riittävin resurssein. Tästä on ollut valtava apu tietosuojariskien hallinnassa. Kukaan ei pärjää yksin.

Minä, Arto ja Jaana olemme kaikki pitkänlinjan työntekijöitä tietosuoja-asioiden kouluttajina. Löimme osaamisemme yhteen, jonka tuotoksena syntyi Osaava tietosuojavastaava-teos. Kirja on tullut tänään painosta, joten konkreettisesti sitä on saatavilla ja se kannattaa hankkia.

Jos toimit tai tulet toimimaan tietosuojavastaavana niin toimi seuraavasti:

1. Osta/lainaa kirja 2. Lue kirja kannesta kanteen 3. Toteuta kirjan opit toiminnan johdon avustuksella 4. Verkostoidu muiden tietosuojavastaavien kanssa 5. Anna hyvän (osaamisen) kiertää.

Carpe diem: Antoisia lukuhetkiä!

https://kauppa.tietosanoma.fi/9789518854190

Osaava tietosuojavastaava